torstai 7. helmikuuta 2013

Opinpolku 10

Haihdutus, tislaus ja refraktometria


Haihdutus on erotusmenetelmä, jossa haihtuva aine poistetaan haihtumattomasta pelkästään lämpöä tai paineenalennusta käytämällä.
Teollisuudessa haihdutusta käytetään keskenään liuenneiden seosten erottamiseen, puhdistamiseen ja väkevöittämiseen.
Haihdutuksessa on huomioitava, että se voi vaatia erillisen lämmityksen, nesteen kiehumis- ja höyrystymispisteen. Lisäksi on huomioitava, että onko seos heterogeeninen vai homogeeninen.
Haiduttamisessa on käytettävissä erilaisia laitteistoja esim. pakkokierto-, kolmivaihde-,lyhytputki-, ja pitkäputkihaihdutin.
 
Tislauksen yhteydessä höyrystetään kahdesta eri nesteestä helpommin höyrystyvä. Se perustuu aineiden eri kiehumis- ja höyrystymispisteisiin.  Tislausta käytetään öljyteollisuudessa. Kemianteollisuudessa aineita puhdistetaan käyttöön raaka-aineista fermentointi- ja reaktioseoksita. Fermentointiseoksesta valmistetaan tislattuja alkoholijuomia. 
Haihdutuksessa höyrystetään jokin aine pois toisesta aineesta kun taas tislauksessa erotetaan kaksi ainetta toisistaan.

Veden haihdutus pyöröhaihduttimella


 Työssä tarkoituksena tutustua miten paine vaikuttaa vedenkiehumispisteeseen.

Pöyröhaihdutin



Valmistettiin kolviin isopropanoli liuos 


Isopropanolin erottaminen kellopohjakolonnilla

Standardi-liuokset 

Näytteet 

                                                        Refraktometri


Työraportti löytyy tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti